Rusland kocht in juni 18,7 ton goud

Rusland heeft in juni 18,7 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Russische centrale bank. Daarmee groeit de totale omvang van de goudreserve naar een nieuw record van 1.499 ton. Omgerekend naar de actuele goudprijs vertegenwoordigt dat een waarde van $63,5 miljard. Vergeleken met een maand eerder steeg de waarde van het goud met meer dan $5,5 miljard, deels als gevolg van de hogere goudkoers en deels als gevolg van de aankoop van 18,7 ton in de afgelopen maand.

Net als China wil ook Rusland een groter deel van haar reserves aanhouden in goud. Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 heeft het land ongeveer duizend ton aan haar reserves toegevoegd en steeg de waarde van $15 miljard naar meer dan $63 miljard. Vertegenwoordigde het edelmetaal in 2008 nog maar 2,5% van de totale reserves, nu is dat al meer dan 16%.

rusland-goudreserve-goudwaarde-jun16-bgp

Rusland voegt 18,7 ton goud aan reserves toe

goud-percentage-reserves-jun16-bgp

De centrale bank van Rusland bewaart 16% van haar reserves in edelmetaal

Goudvoorraad Rusland

De centrale bank van Rusland gooide haar monetaire beleid in 2006 volledig om ten gunste van goud. Met ingang van dat jaar werd het edelmetaal niet langer gewaardeerd tegen een historische vaste koers van $300 per troy ounce, maar tegen de veel hogere marktwaarde. Daarmee heeft ook Rusland de laatste koppeling tussen goud en de munt losgelaten, net als Europa dat deed met de introductie van de gemeenschappelijke munt. Ook begon de centrale bank in 2006 weer goud te kopen, een koers waar de centrale bank tot op de dag van vandaag aan heeft vastgehouden.

In de eerste helft van dit jaar heeft Rusland ruim 83,5 ton van het gele metaal aan haar reserves toegevoegd. Dat is relatief gezien minder dan in 2015, toen de centrale bank een recordhoeveelheid van 206 ton goud van de markt haalde. Waarschijnlijk is een groot deel van het edelmetaal afkomstig van binnenlandse mijnen, want Rusland behoort tot de vijf landen in de wereld met de grootste goudmijnsector.

Volgens de centrale bank vormt het edelmetaal een belangrijk onderdeel van de totale reserves, omdat het een 100% garantie biedt tegen politieke risico’s. Goud heeft geen tegenpartij risico, in tegenstelling tot staatsobligaties.

rusland-goudreserve-jun2016-bgp

Overzicht van totale reserves Russische centrale bank

Share this post
  , , , , , ,