Prijs van 18 karaat goud

Juweliers en inkopers van goud en zilver die bij ons aangesloten zijn geven een eerlijke prijs voor 18 karaat. In Nederland is het meest voorkomende gehalte 14 karaat. Echter is naast 14 karaat ook veel 18 karaat sieraden op de markt. Puur goud is 24 karaat goud. Dit karaat zegt iets over de hoeveelheid goud wat aanwezig is in de sieraden. In veel gevallen met name in Europa bestaan sieraden voor een deel uit goud en het overige deel uit andere metalen, dit wordt legering genoemd. Is een sieraad 18 karaat dan bestaat de sieraad voor 18e deel van 24 uit goud. Een 18 karaats sieraad bevat dus 75% goud. Er worden verschillende keurmerken gebruikt om aan te geven dat het een 18 karaat sieraad betreft.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld diamanten bepaalt de karaat het gehalte van goud en niet het gewicht.

18 karaat sieraden

De 18 karaats sieraden of andere voorwerpen, zoals munten, hebben een iets meer gele kleur dan 14 karaat sieraden. De kleur van het gouden voorwerp kan ook bepaald worden door de legering. Als er bijvoorbeeld koper wordt toegevoegd aan goud, kan er roodgoud gecreëerd worden.

Waarde 18 karaat sieraad

De waarde en daarmee de prijs van een gouden sieraad van 18 karaat wordt bepaald aan de hand van de goudkoers. Deze goudkoers is gebaseerd op fijn goud (24 karaat). Dit wordt doorgerekend naar 18 karaat (75% van 24 karaat), zodat de prijs per gram bekend wordt. Vraag onze juweliers en inkopende partijen om de prijs 18 karaat.