Onrust Libië stuwt goud naar record

De aanhoudende onrust in Libië veroorzaakt een rally in edelmetalen. De goudprijs piekte maandag voor de derde keer binnen een week naar een nieuw record. Zilver noteert op het hoogste niveau in ruim dertig jaar.

Terwijl Libische opstandelingen oprukten langs de kust richting Tripoli en de troepen van Moammar Khaddafi met nog meer geweld reageerden, steeg de goud prijs naar een hoogste punt van $1445,70 per troy ounce (31,1 gram). Op de beurs in New York steeg het contract voor ruwe olie naar het hoogste niveau in 29 maanden.

‘De goudmarkt kijkt naar de olieprijs’, zegt Frank McGhee, hoofd handel van Integrated Brokerage Services in Chicago. ‘De vrees is dat de onrust overslaat naar Saudi-Arabië terwijl de wereld steeds meer olie nodig heeft.’ Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch roepen websites in Saudi-Arabië op tot een dag van woede, op 11 en 20 maart.

Zilvercontracten voor levering in mei piekte maandag intraday in New York naar $36,74 per ounce. Dat was de hoogste prijs voor een actiefst contract sinds maart 1980. Toen kostte zilver $50,35 per ounce. FD.nl

Share this postGeef een reactie