Goud bewijst status van veilige haven na Brexit

Goud broodjes

Beleggers die goud kopen doen dat om hun vermogen te beschermen tegen onrust op de financiële markten, zoals een crash van de aandelenmarkt, een devaluatie van de munt of de dreiging van een oorlog. Dat goud een uitstekende vluchthaven is voor spaarders en beleggers zagen we afgelopen vrijdag, toen het referendum in het Verenigd Koninkrijk onverwacht op een ‘Brexit’ uitdraaide.

De beurzen in Japan gingen 8% onderuit en in Europa stond er bij opening al een verlies van 8 tot 10 procent op de borden. Nederlandse pensioenfondsen zagen in een paar uur tijd €30 miljard aan vermogen verdampen, waardoor hun dekkingsgraad met gemiddeld drie procentpunt omlaag ging. Een vlucht naar staatsobligaties drukte de rente verder omlaag, waardoor het voor pensioenfondsen nog moeilijker wordt rendement te halen.

Goud glanst

Spaarders en beleggers die een deel van hun vermogen in goud of zilver bewaren konden vrijdag opgelucht ademhalen, want de goudprijs schoot met 10% omhoog naar meer dan €39.000 per kilogram. Goud wordt door een steeds groter publiek gewaardeerd als veilige haven, omdat het edelmetaal geen tegenpartij risico kent en omdat het los staat van alle valuta. Dat laatste pakt extra voordelig uit voor Britten die in de aanloop naar de Brexit goud gekocht hebben, want de goudprijs in Britse ponden schoot zelfs met 17% omhoog. Dat komt omdat het goud ook compenseert voor de waardedaling van het pond.

goudprijs-brexit

Goudprijs stijgt 10% na Brexit

Veilige haven

Met fysiek goud is uw vermogen niet alleen beschermd tegen grote schokken in het financiële systeem, maar ook tegen een waardedaling van de valuta waarin uw vermogen wordt uitgedrukt. Door een deel van uw vermogen in edelmetalen aan te houden kunt u de volatiliteit en het risico van uw beleggingsportefeuille verkleinen.

Ook kunt u met edelmetalen vermogen buiten het financiële systeem bewaren, net als contant geld en bitcoins. Goud is tegelijkertijd zeer liquide, omdat u het op ieder moment kunt omwisselen voor alle denkbare valuta.

Uiteraard is ook de goudprijs volatiel en verdient het aanbeveling uw vermogen te spreiden over verschillende soorten beleggingen. De negatieve rente is voor de World Gold Council een goede reden om meer edelmetalen in de portefeuille aan te houden.

Lees ook:

Share this post
  , , ,