Credit Suisse: Goudprijs gaat naar $1.500

In navolging op de ABN Amro, Goldman Sachs en JP Morgan heeft nu ook Credit Suisse haar koersdoel voor het edelmetaal verhoogd. In hun nieuwste kwartaalrapport over grondstoffen en valuta schrijven analisten van de Zwitserse bank dat de goudprijs nog eind dit jaar of begin volgend jaar de $1.500 per troy ounce kan bereiken. Dat is een stijging van meer dan tien procent ten opzichte de koers van $1.350 op het moment van schrijven.

Credit Suisse voorziet een hogere goudprijs vanwege de Brexit, omdat daarmee de kans op extra stimulering door centrale banken is toegenomen. Een negatieve reële rente in de Verenigde Staten en de mogelijkheid van meer monetaire verruiming in de Eurozone zijn voor analisten van Credit Suisse de voornaamste reden om positief te zijn over edelmetalen. Onzekerheid over de macro-economische vooruitzichten, de verkiezingen in de Verenigde Staten in november en de toegenomen geopolitieke risico’s werken op dit moment volgens Credit Suisse ook in het voordeel van goud en zilver.

Meer vraag naar munten en baren

De analisten van de Zwitserse bank voorzien voor dit jaar en volgend jaar een toenemende vraag naar fysieke edelmetalen zoals gouden munten en goudbaren. Ook zullen de goud ETF’s – die als aandelen verhandeld worden op de beurs – profiteren van een vlucht richting veilige havens. Terwijl de vraag naar goud zal toenemen verwacht Credit Suisse de komende tijd juist een daling van de goudmijnproductie. Dat zal de markt verder onder druk zetten.

Niet alleen goud profiteert van een vlucht van vermogen richting tastbare bezittingen, maar ook zilver. De zilverprijs is dit jaar nog harder gestegen en veel spaarders en beleggers ontdekken dat zilveren munten kopen een alternatief kan zijn voor spaargeld op een bankrekening. Spaarders en beleggers die twijfels hebben over de stabiliteit van het geldsysteem en de bankensector zien in zilver een veilige haven. Voor de lange termijn verhoogde Credit Suisse haar koersdoel voor dit edelmetaal van $17,90 naar $20 per troy ounce.

credit-suisse-forecast-jul16-1
Credit Suisse verwacht stijging goudprijs naar $1.500 per troy ounce

Vooruitzicht goudprijs

“We voorzien een lange periode van negatieve reële rente in de VS en in andere landen en aanhoudende goudaankopen door centrale banken en consumenten”, zo lezen we in het rapport. Credit Suisse heeft haar koersdoel voor goud voor de tweede helft van dit jaar met 8% verhoogd naar $1.413 per troy ounce, terwijl hun verwachting voor de goudprijs in 2017 met 10% verhoogd is naar $1.450 per troy ounce. De verwachting voor de zilverprijs voor de tweede helft van dit jaar is met 12% verhoogd naar $18,75 per troy ounce. Het koersdoel voor volgend jaar werd zelfs met 15% naar boven bijgesteld tot $19,03 per troy ounce.

Het rapport van Credit Suisse lijkt al te zijn ingehaald door de realiteit, want de zilverprijs schoot maandag omhoog tot boven de $20 per troy ounce. De laatste keer dat zilver boven de $20 stond was in juli 2014. Opvallend is dat banken ook steeds positief worden als goud al enige tijd gestegen is en dat ze juist negatief worden na een prijsdaling. In dat opzicht zijn ook banken meer trendvolgers dan trendspotters.

Share this post
  , ,