Beste halfjaar voor goud sinds 1974

Goud heeft de afgelopen veertig jaar tijd niet meer zo’n sterk half jaar gehad als in de eerste helft van dit jaar, zo schrijft Bloomberg. Het edelmetaal wint aan populariteit bij zowel spaarders als beleggers vanwege de toenemende volatiliteit op de aandelenmarkt, een dalende rente en de verwachting van meer monetaire stimulering door centrale banken.

Een opeenvolging van factoren gaf de goudprijs vleugels, want het edelmetaal werd in de eerste zes maanden van dit jaar 24% meer waard. Het beste half jaar voor goud sinds 1974 ging gepaard met een stormloop op gouden munten en goudbaren, maar ook met een grote instroom van speculatief geld richting goudgerelateerde beleggingen zoals goud-ETF’s en goudmijnaandelen.

comex-goldtrade-bbg

Op de Comex werd in de eerste helft van dit jaar een recordvolume aan goud verhandeld (Bron: Bloomberg)

Goud wint aan populariteit

De wereldwijde voorraad van goud-ETF’s groeide dit jaar met meer dan 30% naar een totaal van 1.947,9 ton, het grootste volume sinds september 2013. Ook werd er veel gehandeld in ‘papiergoud’. Zo registreerde de Comex, het grootste handelsplatform voor goudcontracten, in één kwartaal een recordhoeveelheid van 28,7 miljoen verhandelde contracten. Aandelen van goudmijnen gingen de eerste helft van dit jaar gemiddeld met meer dan 60% omhoog, terwijl sommige goudmijnaandelen dit jaar al in prijs verdubbeld zijn.

De hoogste goudkoers in de eerste helft van dit jaar werd bereikt op 24 juni, de dag na het Britse referendum. De prijs van een kilo goud steeg toen voor het eerst in meer dan drie jaar tijd tot boven de €39.000 per kilogram. De goudprijs in euro’s bereikte in oktober 2012 een all-time high van ruim €44.000 per kilogram.

Wilt u meer weten over goud kopen? Lees dan ook dit artikel.

Share this post
  , , ,