Beleggers worden goudzoekers

AMSTERDAM – De onrust over de wereldeconomie heeft de afgelopen weken geleid tot een nieuwe vlucht in goud. Beleggers zoeken naar een vaste waarde, maar creëren wellicht ook een nieuwe bubbel.

De goudprijs breekt de afgelopen weken record na record en ging vrijdag voor het eerst bijna door de grens van 1300 dollar per troy ounce (31,1 gram).
Daarmee werd goud in de afgelopen maand al 4 procent duurder en liep het verschil met de laagste stand van dit jaar, die begin februari werd genoteerd, op tot circa 250 dollar.

Vertrouwen
De nieuwe zucht naar goud komt vooral omdat het vertrouwen in gewoon geld afneemt, zegt directeur Joris Hoogenbosch van goudhandelaar Amsterdamgold.com. ”Mensen zoeken een vaste waarde. Goud biedt je een verzekering tegen waardevermindering van je vermogen.”
Veel analisten koppelen de sterke vraag naar goud van de afgelopen week dan ook aan de belofte van Amerikaanse centrale bankiers dat de geldkraan in de Verenigde Staten opnieuw opengedraaid wordt als de groei van de economie verder vertraagt.

Inflatie
Goudkopers vrezen dat de honderden miljarden die in de kwakkelende economie worden gepompt uiteindelijk wel moeten leiden tot een torenhoge inflatie, oftewel een forse waardedaling van geld.
Econoom Elwin de Groot van Rabobank vraagt zich echter af of die angst wel zo groot is. ”Er zijn betere manieren om je in te dekken tegen inflatie, bijvoorbeeld door obligaties te kopen waarbij de uitkering is gekoppeld aan inflatie”, legt hij uit. ”De vraag naar die producten stijgt echter helemaal niet sterk. Je ziet in die markten juist minder angst voor inflatie.”

Dollar
De Groot ziet wel een link met de zwakkere positie van de dollar. Die zorgt ervoor dat de prijs van goud, die wordt uitgedrukt in dollars, min of meer automatisch stijgt. Uitgedrukt in euro’s is de waarde van het edelmetaal aanmerkelijk stabieler.
Volgens Hoogenbosch heeft het dan ook geen zin om goud als lucratieve belegging te zien. ”Je kunt wel denken dat je hoge rendementen haalt bij deze prijsstijgingen, maar je moet kijken naar de koopkracht van goud. Die is al honderd jaar stabiel.”

Speculatie
Zowel op de kleine schaal van zijn winkel als op wereldniveau neemt de speculatie door goudzoekers echter wel toe. ”Er zit een bubbel in de prijs. Er wordt inmiddels honderd keer meer goud verhandeld dan er werkelijk beschikbaar is. Als iedereen die op papier goud tegoed heeft dat op hetzelfde moment opeist, ontstaat er een groot probleem.”
De onzekerheid over de economie legt hem voorlopig echter geen windeieren. Zo bezorgde het oplopen van de Europese schuldencrisis zijn internetwinkel in mei een recordomzet van 17 miljoen euro. ”Dat niveau halen we pas weer als er opnieuw een fikse crisis uitbreekt.”

Ingestort
De webwinkel van Hoogenbosch profiteert vooral van een grote toestroom kleine klanten, die bang zijn dat het huidige monetaire beleid hun geld waardeloos maakt. ”Die kopen oude gouden munten omdat ze het gevoel hebben dat ze daar nog een brood mee kunnen kopen als het monetaire systeem is ingestort.”

Share this postGeef een reactie